Deň otvorených dverí v divadle prilákal stovky návštevníkov

29.05.2011 Prešov

Prešov 29. mája (TASR) – Divadlo Jonáša Záborského v Prešove (DJZ) dnes popoludní na tri hodiny otvorilo pre verejnosť svoje priestory vrátane tých, do ktorých sa bežne dostať nedá. Deň otvorených dverí divadlo organizuje už niekoľko rokov, a to vždy pri príležitosti Medzinárodného dňa detí.
"Dnes je to v poradí piaty ročník a prirodzene, že táto akcia nie je vyslovene určená len deťom, svoje si tu určite nájdu aj dospelí. Dnes môžu naši diváci nazrieť aj do zákulisných priestorov a to je pre nich asi to najzaujímavejšie," uviedla pre TASR námestníčka DJZ pre marketing Jana Dzurčaninová.
Popoludní sa pred divadlom rozbehol hudobno-tanečný program, v ktorom okrem detských skupín vystúpili hudobné kapely z Prešova a zazneli aj piesne z predstavení v podaní hercov DJZ.
Samozrejme, že najväčšiu radosť z takejto návštevy divadla mali deti. Tie si mohli napríklad vyskúšať kostýmy, v ktorých vystupujú herci, a poťažkať si niektoré rekvizity. Vo chvíľke sa tak za pomoci maskérok zmenili na princeznú, mušketiera či čarodejníka.
So svojimi dvoma synmi prišiel do divadla aj Albert Timko z Prešova. Ten tvrdí, že s deťmi chodia hlavne na rozprávkové predstavenia, takže divadlo im nie je cudzie.
"Je tu kopa akcií pre deti i dospelých. Deti sa môžu odfotiť, vidieť, ako vyzerá divadlo, kostýmy, myslím, že je to pre ne veľmi zaujímavé," povedal otecko.
Výnimkou v testovaní šiat neboli ani dospelí. Dámy využili možnosť vyskúšať róby a mohli tak zistiť, že hrať v takýchto šatách inscenáciu nemusí byť vôbec jednoduché. Na pamiatku si potom odniesli fotografiu v divadelnom kostýme.
Záujemcovia si dnes mohli vyskúšať, ako sa krúti na divadelnej točni a prezrieť si ukážky scén, svetelné efekty či umelý sneh, ktoré sa používajú pri predstaveniach. Všetko mohli sledovať počas pravidelných prehliadok, ktorými ich sprevádzali tučniaci z muzikálovej rozprávky, ktorá mala premiéru v tejto sezóne.
 

Vyberte región